Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Κυρία, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;Γράφει η Καραγγελή Κυριακή – Μαρία

Δασκάλα
Όταν κοντεύουν τα Χριστούγεννα μια ερώτηση που κάνουν πολύ συχνά τα παιδιά είναι αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Πολλά απορημένα προσωπάκια περιμένουν την απάντησή μας για να λυθεί ένα μεγάλο μυστήριο! Είναι αλήθεια πως τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε τι πρέπει να απαντήσουμε.
Σε καμία έρευνα δεν έδειξε πως η ενθάρρυνση ή μη του να πιστεύουν τα παιδιά σ' αυτό το χριστουγεννιάτικο μύθο έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών. Η γαλλίδα παιδοψυχαναλύτρια F. Dolto υπογραμμίζει: “ Τα παιδία έχουν ανάγκη από ποίηση. Ο μύθος είναι ποίηση και η ποίηση έχει τη δική της αλήθεια”.
Ο Άγιος Βασίλης δεν είναι ψέμα αλλά μύθος που μας κάνει να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε! Τα παιδιά έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε σύμβολα και μύθους. Μη ξεχνάμε πως μεγαλώνουν σ' ένα φανταστικό κόσμο όπου τα ζωάκια μιλούν,τα άλογα πετάνε και τα αρκουδάκια λένε ιστορίες!
Οι ψυχολόγοι μάς επιβεβαιώνουν πως ο Χριστουγεννιάτικος μύθος δε μπορεί να κάνει τίποτα κακό στην ψυχολογία των μικρών παιδιών. Αντίθετα, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γονιών και των δασκάλων τους. Ο μύθος αυτός έχει ένα πολύ μεγαλο μυστήριο που τα παιδιά το λατρεύουν, δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων και αποριών γεγονός που κρατάει τα μικρά παιδιά σε συνεχή εγρήγορση, λειτουργεί ως κίνητρο για να είναι ένα παιδάκι καλό γιατί μόνο τότε θα το θυμήθει ο Άγιος Βασίλης. Μέσω αυτού του μύθου τα παιδάκια από πολλές χώρες του κόσμου ζούν τη μαγεία των γιορτών. Έτσι, ο Άγιος Βασίλης των Ελλήνων, ο Father Christmas των Αγγλων, ο Santa Claus των Αμερικάνων, ο Pere Noel των Γάλλων, ο Weinachsmamm των Γερμανών και ο Babbo Natale των Ιταλών αποτελεί τη λατρεμένη φιγούρα που διαβάζει προσεκτικά τα γράμματα όλων των παιδιών και μοιράζει απλόχερα τα δώρα!
Κάποια στιγμή το παιδί θα μάθει την αλήθεια. Η στιγμή αυτή πρέπει να έρθει μόνο όταν τα παιδί είναι σε θέση να την κατανοήσει. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την αλήθεια στην ηλικία των επτά περίπου ετών. Θα παρατηρήσουμε πως τα παιδάκια της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου ρωτάνε , πολλές φορές πιεστικά, σχετικά με την ύπαρξη η μη του Άγιου Βασίλη. Ο καλύτερος χειρισμός σ' άυτην την περίπτωση είναι να ρωτήσουμε το ίδιο το παιδί τι πραγματικά πιστεύει.
Θα διαπιστώσουμε ότι πιθανότατα θα επιστρατεύσει όσα περισσότερα λογικά επιχειρήματα μπορεί με σκοπό να μας πείσει σχετικά με την μη ύπαρξητου Άγιου Βασίλη. Έμεις δεν έχουμε , λοιπόν , παρά να του επιβεβαιώσουμε αυτό που ήδη έχει αρχίσει να υποψιάζεται. Όταν τελικά αντιληφθεί ποια είναι η αλήθεια δε θα απογοητευτεί όπως θα περιμέναμε. Το πιθανότερο είναι να νιώσει ηπερηφάνια που πλησιάζει τον κόσμο των μεγάλων. Ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν μικρότερα αδερφάκια θα νιώσει πως εντάσσεται σε μια οικογενειακή ιστορία ως μεγάλος και πλέον είναι φύλακας ενός μεγάλου μυστικού. Τα περισσότερα παιδιά θυμούνται το χριστουγεννιατικο μύθο σαν μια πολυ όμορφη και γλυκιά ιστορία, μια ιστορία κατα την οποία ένας πολυαγαπημένος ήρωάς τους βγαίνει για μια ημέρα από το μύθο και μας ανταμείβει, μας διδάσκει την αγάπη και μας χαρίζει την ελπίδα!
Ας ζήσουμε μαζί με τα παιδιά τη μαγεία των φετινών Χριστουγέννων περιμένοντας όλοι μας τα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Μη ξεχνάμε πως όσο υπάρχει αγάπη, ελπίδα, γενναιοδωρία και καλοσύνη υπάρχει και Άγιος Βασίλης γιατί ο αληθινός Άγιος Βασίλης υπάρχει μέσα στην καρδιά μας!

Οι μέρες των Χριστουγέννων ας μεταφέρουν την μαγεία τους σε κάθε σπίτι και ο … Άγιος Βασίλης ας εκπληρώσει τις ευχές όλων μας!
Χρόνια Πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου