Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Καλοκαιρινές διακοπές

Γράφει η Καραγγελή Κυριακή – Μαρία

Δασκάλα Δ. Σ. Γιαννιτσοχωρίου -
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ειδικής Εκπαίδευσης

Καλοκαιρινές διακοπές με  διασκέδαση και νέες εμπειρίες

Τα σχολεία έκλεισαν... το ίδιο και τα βιβλία και το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων των παιδιών. Η αλήθεια είναι ότι μοναδικός στόχος των παιδιών την περίοδο των διακοπών  είναι η  διασκέδαση χωρίς  καμία απολύτως υποχρέωση. Ο γονιός θα πρέπει όμως να θέσει κάποια όρια μέσα στην ξεκούραση και την χαλάρωση τα οποία οφείλουν να είναι  λογικά και εφαρμόσιμα από τα παιδιά.

Τι οφείλουμε, λοιπόν,  να κάνουμε εμείς ως γονείς;

     Θέτουμε ένα χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα πρέπει να ξυπνήσει το παιδί. Ένα χρονικό όριο πλήρως προσαρμοσμένο όμως στην έννοια του καλοκαιριού και της ξεκούρασης.
·   Καθορίζουμε ένα χρόνο μικρό αλλά σταθερό διαβάσματος και μελέτης. Το παιδί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν πρέπει να χάσει τελείως την επαφή του με τα βιβλία και όχι απαραίτητα τα σχολικά.
·     Φροντίζουμε το παιδί μας να μην περνά όλη τη μέρα του μπροστά σε οθόνες. Συμφωνούμε  μαζί του ποια προγράμματα θα παρακολουθεί κάνοντας μια πολύ προσεκτική επιλογή.
·   Εάν το παιδί μας χρησιμοποιεί το διαδίκτυο βρίσκουμε  ιστότοπους με στόχο την διασκέδαση αλλά σε συνδυασμό με την εκπαιδευτική διάσταση.
·    Κάνουμε μια λίστα με όλα τα μέρη και τις δραστηριότητες που θέλουμε να επισκεφτούμε με το παιδί σας (μουσεία, κινηματογράφος, θέατρο, χώροι διασκέδασης) και κάνουμε ένα σχετικό προγραμματισμό μαζί με το παιδί μας
·    Εξετάζουμε το ενδεχόμενο το παιδί μας να παρακολουθήσει κάποια οργανωμένη δραστηριότητα (π.χ. κάποιο άθλημα) ή ένα πρόγραμμα κατασκήνωσης.
      Παροτρύνουμε το παιδί μας να αποκτήσει κάποιο χόμπι (πχ να κάνει μια συλλογή, να φτιάξει ένα φωτογραφικό λεύκωμα ή να ασχοληθεί με κάποιες κατασκευές)
·       Εάν έχουμε κήπο μπορούμε να προτείνουμε στο παιδί μας να ασχοληθεί με την φροντίδα των φυτών
·  Δίνουμε μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητα του παιδιού μας  προτείνοντάς του κάποια ευχάριστη δραστηριότητα. Για παράδειγμα μαγειρεύουμε  μια μέρα μαζί.
·    Μαθαίνουμε στα παιδιά μας την αξία του εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για τους μήνες διακοπών των παιδιών μας μέσω του οποίου προσφέρουν, μαθαίνουν και  έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα.

Σε όλες τις περιπτώσεις αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στα παιδιά μας με εποικοδομητικές δραστηριότητες. Βοηθάμε επίσης  το παιδί μας να είναι ενεργό και δημιουργικό σε όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών με στόχο να ξεκουραστεί , να μάθει νέα πράγματα και να περάσει  ένα υπέροχο καλοκαίρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου