Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΚΟΜΙΚΣ: Αποτελεσματικά Εκπαιδευτικά Εργαλεία




Γράφει η Καραγγελή Κυριακή – Μαρία

Δασκάλα



ΚΟΜΙΚΣ: Αποτελεσματικά εκπαιδευτικά εργαλεία.

Τα κόμικς (comics), που είναι γνωστά και ως ένατη τέχνη, είναι μια μορφή οπτικής τέχνης που αποτελείται από εικόνες που συνήθως συνδυάζονται με κείμενο, το οποίο συχνά βρίσκεται σε συννεφάκια κειμένου ή λεζάντες.
Από παιδαγωγική σκοπιά τα κόμικς είναι μια γλώσσα παγκοσμίως κατανοητή η οποία προκαλεί τις αισθήσεις, μετατρέπει το αφηρημένο σε συγκεκριμένο και απογειώνει τη φαντασία των παιδιών. Τα κόμικς βασίζονται στη θεωρία της διπλής κωδικοποίηση του Paivio κατά την οποία οι άνθρωποι αποθηκεύουν και αποκωδικοποιούν πληροφορίες με διπλό τρόπο σε δύο συστήματα μνήμης, τη γλώσσα (λεκτικές πληροφορίες) και τις εικόνες (μη λεκτικές πληροφορίες), άρα η εικόνα είναι αποτελεσματικότερη στη μάθηση, όταν συνοδεύεται από κείμενο και αντίστροφα.Στην εκπαίδευση τα κόμικς παρακινούν τους μαθητές, αυξάνουν την ατομική συμμετοχή και καθιστούν την μάθηση πάρα πολύ εύκολη καθώς ασκούν μαγνητική έλξη στα παιδιά.
Πιο συγκεκριμένα,
  • Αποτελούν κίνητρο για μάθηση και αυξάνουν την ατομική συμμετοχή γιατί βασίζονται στη δύναμη της εικόνας, γεγονός που τα καθιστά πιο προσιτά στα παιδιά.
  • Η ανάγνωσή τους αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία ταυτόχρονης πρόσληψης εικόνων και λέξεων με αποτέλεσμα να εκπαιδεύουν τα παιδιά στην αποκωδικοποίηση και την επανα-κωδικοποίηση οπτικών μηνυμάτων.
  • Η εικονογραφημένη αφήγηση απορροφάται και μένει πιο εύκολα στη μνήμη και η δυναμική της γλώσσας των κόμικς αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό εργαλείο.
  • Μέσω των κόμικς μπορούμε να προσεγγίσουμε ευκολότερα θέματα όπως ο πόλεμος, ο ρατσισμός και η μετανάστευση.
  • Αναπτύσσουν την κριτική και συνθετική σκέψη και εισάγουν την δημιουργικότητα μέσα στη σχολική τάξη καθώς δίνουν κίνητρα για ενασχόληση με ποικίλα θέματα.
  • Η ανάγνωση των κόμικς μας καλλιεργεί ψυχικά, μας προωθεί στο έντυπό τους, μας απομακρύνει από την τηλεόραση και τον υπολογιστή και μας προσφέρει διασκέδαση με ωραίο και έξυπνο χιούμορ.
  • Τα κόµικς ως ένας διαφορετικός και πρωτότυπος τρόπος διδασκαλίας προσελκύουν το ενδιαφέρον των µαθητών, διεγείρουν τη φαντασία, την αυτενέργεια και την βιωµατικότητα.
  • Μέσω των δυνατοτήτων που παρέχουν δίνουν τη δυνατότητα δηµιουργικής συνεργασίας µεταξύ των µαθητών και µαθητών-εκπαιδευτικών λόγω των πολλαπλών ρόλων που αναλαµβάνουν καθώς και των δυνατοτήτων αλληλεπίδρασης.
  • Τέλος, η ταυτόχρονη ανάπτυξη εικαστικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των παιδιών µε την προαγωγή των γνώσεων αλλά και η καλλιέργεια κριτικής σκέψης µέσα από τη δυνατότητα χρήσης των νέων µέσων βοηθά στη σύνδεση του σχολείου µε το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Συµπερασµατικά µπορούµε να πούμε πως η ένταξη των κόμικς στην εκπαιδευτική ή καλύτερα στη μαθησιακή διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και καλλιέργεια ερεθισμάτων για την αναζήτηση γνώσης, τόσο για θέματα που σχετίζονται άμεσα με τη σχολική εκπαίδευση, όσο κυρίως για θέματα που αφορούν στην ευρύτερη κατανόηση και κοινωνική συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου