Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά

Γράφει η Καραγγελή Κυριακή – Μαρία

Δασκάλα -
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ειδικής Εκπαίδευσης


Το φετινό καλοκαίρι αξίζει να αφιερώσουμε στα παιδιά μας αρκετό ποιοτικό χρόνο. Μπορούμε να κάνουμε μαζί τους διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες, που θα τα βοηθήσουν να μην βαρεθούν, αλλά ταυτόχρονα θα χαρίσουν και σε εμας  ένα υπέροχο καλοκαίρι.
Ακολουθούν  διάφοροι δημιουργικοί τρόποι απασχόλησης των παιδιών μας αυτό το καλοκαίρι.
·         Φτιάχνουμε μαζί ένα υπέροχο φωτογραφικό λεύκωμα. Τα παιδιά λατρεύουν τις φωτογραφίες
·     Οργανώνουμε εξορμήσεις στη φύση. Μπορούμε να οργανώσουμε ένα πικ νικ σε ένα κοντινό μέρος στο σπίτι μας και ετοιμάζουμε μαζί με τα παιδιά μας αυτά που θα χρειαστούμε.
·         Βάζουμε το ποδήλατο στη ζωή μας.Πηγαίνουμε βόλτα με τα ποδήλατά μας. Έτσι γυμναζόμαστε, βγαίνουμε από το σπίτι  και περνάμε υπέροχα.
·         Κάνουμε κάμπινγκ. Μια φτηνή λύση για διακοπές είναι να πάμε για κάμπινγκ. Το βράδυ μπορούμε να παρατηρήσουμε τον ουρανό και να μιλήσουμε για τα αστέρια. Τα παιδιά λατρεύουν να μαθαίνουν για τον κόσμο των αστεριών.
·         Περνάμε χρόνο με τη γιαγιά και τον παππού.Το καλοκαίρι είναι μια πολύ καλή περίοδος να αφήσουμε το παιδί μας στον παππού και τη γιαγιά. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να περνάνε χρόνο μαζί τους. Αποτελεί για αυτά μια ξεχωριστή εμπειρία, που τους αφήνει πολύτιμες αναμνήσεις.
·         Παρακολουθούμε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια συναυλία με το παιδί μας. Είναι ξεχωριστή εμπειρία να δούμε  από κοντά πώς παίζουν οι μουσικοί.
·         Προγραμματίζουμε εκπαιδευτικές επισκέψεις. Επισκέψεις σε μουσεία, στον ζωολογικό κήπο ή σε διάφορα τουριστικά σημεία στην περιοχή που ζούμε. Οι εικόνες που βλέπουν και η εμπειρία των επισκέψεων αυτών μένει ανεξίτηλη στη μνήμη τους.
·         Παίζουμε μαζί διάφορα παιχνίδια. Μπορούμε να παίξουμε ένα ομαδικό  παιχνίδι στη φύση ή να οργανώσουμε βραδιές, όπου θα παίζουμε όλοι μαζί κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι.
·         Γινόμαστε κηπουροί. Μια πολύ ωραία δραστηριότητα είναι να φυτέψουμε λουλούδια μαζί με το παιδί μας.
·         Πηγαίνουμε για μπάνιο στη θάλασσα. Μπορούμε να πάμε για μπάνιο στη θάλασσα, να παίξουμε παιχνίδια και να φτιάξουμε κάστρα στην άμμο.
·         Βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. Αφιερώνουμε μια μέρα με το παιδί μας για να μαζέψουμε παιχνίδια, βιβλία και ρούχα που δε χρησιμοποιεί πια για να τα δωρίσουμε σε άλλα παιδάκια που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
·         Κάνουμε μια συλλογή. Μπορεί να είναι συλλογή από κοχύλια ή λουλούδια για τη δημιουργία ενός φυτολογίου.
·         Πηγαίνουμε μαζί για ψώνια. Διαλέγουμε μαζί με το παιδί μας φρούτα και λαχανικά. Γυρνώντας στο σπίτι μπορούμε να μαγειρέψουμε μαζί.
·         Βρισκόμαστε με τους φίλους μας. Μπορούμε να κανονίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα να έρχονται φίλοι του παιδιού στο σπίτι να παίζουν και να περνούν ευχάριστα την ώρα τους.
·         Φτιάχνουμε το δικό μας παζλ. Βρίσκουμε μια εικόνα που αρέσει πολύ στο παιδί μας, την εκτυπώνουμε, την κόβουμε σε διάφορα σχήματα και δημιουργούμε το δικό μας παζλ.
·         Φτιάχνουμε κολάζ. Χρησιμοποιούμε εικόνες από περιοδικά και εφημερίδες που έχουμε στο σπίτι  μας και φτιάχνουμε με το παιδί μας διάφορα κολάζ.

Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο τρία πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να ξέρει να απαιτεί με όλη του τη δύναμη αυτό που θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου