Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Παιδί και νευρικά ξεσπάσματα








Γράφει η Καραγγελή Κυριακή – Μαρία

Δασκάλα -
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ειδικής Εκπαίδευσης



Πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν  πώς είναι δυνατόν τα μικρά παιδιά να έχουν τόσα πολλά νεύρα, κι όμως είναι ένα φαινόμενο αρκετά σύνηθες που ταλαιπωρεί πολλές οικογένειες. Γιατί όμως  ένα παιδί μπορεί να είναι νευρικό και τι μπορούμε να κάνουμε:

Το παιδί αντιδρά με βάση τα ερεθίσματα που λαμβάνει. Αν μέσα στο σπίτι ή στο σχολείο  όλοι  έχουν νεύρα, αυτά θα επηρεάσουν και το παιδί. Όλοι όσοι συναναστρεφόμαστε με παιδιά οφείλουμε να ελέγχουμε τα νεύρα μας  και να προάγουμε  έναν πολιτισμένο τρόπο λύσης των προβλημάτων, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Κάτι  απασχολεί το παιδί μας. Πολλές φορές υπάρχει κάποιο θέμα που απασχολεί έντονα το παιδί και οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί του δεν το γνωρίζουν.  Προσπαθούμε να μιλήσουμε  στο παιδί και να σιγουρευτούμε  ότι όλα είναι καλά. Αν δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει , αλλά καταλαβαίνουμε  πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, συμβουλευόμαστε  έναν ειδικό.

Αισθάνεται μόνο. Πολλές φορές οι καθημερινές υποχρεώσεις δεν μας επιτρέπουν να έχουμε αρκετό ποιοτικό χρόνο με το παιδί μας.Το παιδί αντιδρά περίεργα γιατί δεν του αρέσει να αισθάνεται μόνο του.  Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να  του δώσουμε χρόνο, αγάπη και  το αίσθημα της  ασφάλειας.

Είναι μια ηλικιακή φάση που είναι παροδική. Η παιδική ηλικία είναι μια  πολύ περίεργη περίοδος  για τη ζωή ενός ανθρώπου κατά την οποία περνάει διάφορες φάσεις. Η νευρικότητα και η αντιδραστικότητα είναι συνήθεις αντιδράσεις οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το άγχος και η πίεση οδηγεί σε νευρικότητα. Οι υποχρεώσεις ενός παιδιού δεν είναι λίγες και αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα και άγχος . Μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να ηρεμήσει και να κάνει ένα σωστό προγραμματισμό  στις υποχρεώσεις του. Επίσης, προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να ασχοληθεί με περισσότερα πράγματα που το κάνουν ευτυχισμένο.

Τα ερεθίσματα που λαμβάνει ένα παιδί από την οθόνη  μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα.  Ένα παιδί περνά συνήθως αρκετές ώρες μπροστά στην οθόνη παίζοντας  παιχνίδια γεμάτα βία ή παρακολουθώντας  σκληρά προγράμματα. Έρευνες έχουν δείξει  ότι τα ερεθίσματα αυτά αποξενώνουν  και αγριεύουν  ένα παιδί. Μπορούμε λοιπόν να κρατήσουμε το παιδί μας μακριά από τις οθόνες  και  να το ενθαρρύνουμε   να ασχοληθεί με  υγιείς δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν την  άσκηση και τη σκέψη.


Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, είναι εύκολο. Αλλά να θυμώσεις με τον σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για τον σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου