Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Τα παιδαγωγικά του οφέλη


Γράφει η Καραγγελή Κυριακή – Μαρία
Δασκάλα -
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ειδικής ΕκπαίδευσηςΗ ενασχόληση των παιδιών με τη μουσική συμβάλλει καταλυτικά στην ψυχικοκοινωνική ανάπτυξή τους. Επιπροσθέτως, όταν αυτή καθίσταται μέρος μιας συστηματικής μουσικής εκπαίδευσης, τα παιδιά ασκούνται πολύπλευρα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Paynter καλλιεργώντας παράλληλα τη φωνή τους. Συνάμα πολλοί είναι οι μελετητές οι οποίοι υπερθεματίζουν την άσκηση των παιδιών στο τραγούδι και δη στο χορωδιακό. Γεγονός που ενστερνίζονται και οι ιθύνοντες για την κατάρτιση των σχολικών προγραμμάτων, εφόσον η σύσταση χορωδιών εντός των σχολικών μονάδων όχι μόνο υποβοηθείται αλλά θεωρείται και ως δεδομένη. Επίσης και η ίδια η κοινωνία αντιλαμβάνεται την αξία του χορωδιακού τραγουδιού διότι πλέον όλη η επικράτεια βρίθει από φωνητικά σύνολα παίδων και ενηλίκων.
Ωστόσο η συμμετοχή σε ένα φωνητικό σύνολο δεν απορρέει μόνο από την αναμφισβήτητη ανάγκη του ανθρώπου για εξωτερίκευση των συναισθημάτων του αλλά ούτε έχει αποκλειστικά και μόνο αγχολυτική δράση. Οι συμμετέχοντες σε μία χορωδία πρωτίστως ψυχαγωγούνται ενώ όπως τεκμηριώνεται ερευνητικά τα παιδαγωγικά αποτελέσματα του χορωδιακού τραγουδιού είναι μεγαλύτερα και αμεσότερα στις μικρότερες κυρίως ηλικίες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Bartle « Ο ρόλος μιας παιδικής χορωδίας δεν είναι απλά ψυχαγωγικός αλλά πολύ πιο σπουδαίος. Είναι μορφωτικός, παιδαγωγικός, κοινωνικός. Παράλληλα δηλαδή με τη μουσική καλλιέργεια και ευχαρίστηση που προσφέρει στα παιδιά, συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους». Συνεπώς συστήνεται η επαφή των παιδιών με τη χορωδιακή τους ενασχόληση να ξεκινά στα προσχολικά ή στα πρώτα σχολικά τους χρόνια.
Αναλύοντας διεξοδικότερα την παραπάνω διατύπωση διαπιστώνουμε ότι πράγματι τα παιδαγωγικά οφέλη που απορρέουν από το χορωδιακό τραγούδι είναι αρκετά αλλά και ιδιαιτέρως σημαντικά.
1.      Τα παιδιά διευρύνουν το γνωστικό τους υπόβαθρο, εφόσον διδάσκονται τα έργα μεγάλων μουσουργών και συνθετών. Πρέπει να αποκομίσουν σφαιρικές γνώσεις και να εξοικειωθούν με τα μουσικά είδη προτού ασχοληθούν με την εκτέλεση μεμονωμένων τραγουδιών.
2.      Αποκτούν πειθαρχία και ευγενή άμιλλα καθόσον μαθαίνουν να λειτουργούν συνεργατικά και αρμονικά καθώς η στάση – πράξη του ενός επηρεάζει την συνολική εικόνα της ομάδας.
3.      Αναπτύσσουν τη συλλογικότητα, ενισχύουν τη συγκέντρωσή τους αλλά είναι εμφανής και η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ τους, γεγονός που αφήνει να διαφανεί η κοινωνική διάσταση – ρόλος που διαδραματίζει η χορωδία.
4.      Βοηθά τα παιδιά να διοχετεύσουν δημιουργικά την έκδηλη ανάγκη τους για έκφραση αλλά και για εκτόνωση αποκομίζοντας έτσι ηρεμία καθώς και ψυχική ισορροπία.
5.       Τέλος, τα οφέλη που προκύπτουν στον τομέα της υγείας δεν είναι διόλου αμελητέα. Μέσω της καλλιέργειας της φωνής του ο άνθρωπος βελτιώνει την αναπνευστική - καρδιακή του λειτουργία ενώ συνειδητά απέχει από τις επιβλαβείς συνήθειες , που θα αλλοιώσουν το φωνητικό του ηχόχρωμα. Τα μέλη μιας χορωδίας δεν εναρμονίζουν μόνο τις φωνές τους, αλλά και τους παλμούς της καρδιάς τους, οι οποίοι ανεβοκατεβαίνουν με τον ίδιο ρυθμό, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, η οποία εκτιμά ότι αυτός ο συγχρονισμός κάνει καλό στην υγεία των τραγουδιστών. Γενικότερα, όπως διαπιστώθηκε, η συμμετοχή σε μια χορωδία έχει ως αποτέλεσμα οι παλμοί της καρδιάς του ατόμου να γίνονται πιο αργοί λόγω του αναγκαίου ελέγχου της αναπνοής. Καθώς η αναπνοή τίθεται υπό έλεγχο, η καρδιά με τη σειρά της ηρεμεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επίδραση της χορωδίας στην αναπνοή και τον ρυθμό της καρδιάς μοιάζει με την ανάλογη επίπτωση της γιόγκα.
Συνοψίζοντας τα παιδαγωγικά οφέλη, που απορρέουν από την ενασχόληση με το χορωδιακό τραγούδι εντοπίζονται τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ασκώντας ηθικοπλαστική επίδραση στο κάθε άτομο ξεχωριστά το καθιστούν ως ένα συνειδητοποιημένο και υπεύθυνο μέλος της κοινωνίας , ενώ σε συλλογικό επίπεδο η χορωδία αποτελεί την κοιτίδα ανάπτυξης και καλλιέργειας της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης και του ομαδικού πνεύματος μεταξύ των μελών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου