Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Αποτελεσματικοί Γονείς


Γράφει η Καραγγελή Κυριακή – Μαρία

Δασκάλα -
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ειδικής Εκπαίδευσης


Η Φιλοσοφία του αποτελεσματικού γονιού

Μπορούμε άραγε να κατονομάσουμε τα στοιχεία μιας υγιούς προσωπικότητας, τα χαρακτηριστικά δηλαδή, τα οποία καθορίζουν τον «καλό γονιό»;
Πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί και έχουν προσφέρει θεωρίες για το τι είναι υγιής προσωπικότητα.Ένας καλός ορισμός είναι αυτός του Jourard, ο οποίος λέει:
«Υγιής προσωπικότητα υπάρχει όταν τα άτομα έχουν καταφέρει να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους έτσι ώστε η προσωπικότητά τους και η συμπεριφορά τους να μην τους είναι πια εμπόδιο. Μπορούν να αποδεκτούν σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό τους και μπορούν να διοχετεύσουν την ενέργεια και τις σκέψεις τους σε σημαντικά και κύρια ενδιαφέροντα και προβλήματα, πέραν από αυτά τα οποία έχουν να κάνουν με τη δική τους ασφάλεια, ή και αποδοχή».
Ως αποτελεσματικοί γονείς:
Χαιρόμαστε τα παιδιά μας τώρα. Να απολαμβάνουμε την παρουσία τους, να τα αγαπάμε για αυτό που είναι και να τα κάνουμε να αισθάνονται ξεχωριστά.
Αποδεχόμαστε την ατομικότητά τους. Να σεβόμαστε τα ταλέντα τους, τα συναισθήματά τους, τα όνειρα τους, τους στόχους τους, το χώρο τους, τα προβλήματά τους και τις αγωνίες τους.
Διαχωρίζουμε τα συναισθήματα από την συμπεριφορά. Η συμπεριφορά πρέπει να έχει όρια και να είναι σεβαστά. Τα συναισθήματα είναι όλα αποδεκτά.
Είμαστε σύμμαχοι και όχι κριτές. Η αρχή κανείς δεν είναι τέλειος πρέπει να την εφαρμόζουμε και στα παιδιά μας. Κάθε λάθος τους πρέπει να είναι αποδεκτό. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών μας και να προσαρμόζουμε σε αυτό τις προσδοκίες μας.
Εμπιστευόμαστε τις ικανότητες που έχουν τα παιδιά μας να δημιουργούν λύσεις. Όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα να είμαστε δίπλα τους ως σύμβουλοι και υποστηρικτές και όχι αφεντικά. Ακούμε προσεχτικά όσα μας λένε και τα βοηθάμε να ανακαλύψουν και να σταθμίσουν εναλλακτικές λύσεις και συνέπειες.
Ασκούμε πειθαρχία με αίσθηση δικαίου. Χρησιμοποιούμε λογικούς κανόνες, πραγματοποιήσιμους και σαφείς. Πρέπει να αποφεύγουμε τη σωματική τιμωρία.
Είμαστε ευέλικτοι και συμβιβαστικοί. Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας για να σκεφτούμε ήρεμα. Δεν προβάλουμε στα παιδιά τα δικά μας προβλήματα ή συναισθήματα. Φροντίζουμε να μην έχουμε υπερβολικές αντιδράσεις αλλά να αντιδρούμε όσο γίνεται πιο ήρεμα.
   Κλείνοντας, ας προβληματιστούμε όλοι μας  με τις ακόλουθες αξιόλογες ρήσεις για την ανατροφή των παιδιών από διάσημους αλλά και ανώνυμους ανθρώπους:
         Θυμήσου ότι τα παιδιά, οι γάμοι και τα λουλούδια αντανακλούν το είδος της φροντίδας που παίρνουν.        H. Jackson Brown
         Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερα πρότυπα παρά κριτικές.    Joseph Joubert
         Τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στα παιδιά σου είναι οι ρίζες της υπευθυνότητας και τα φτερά της ανεξαρτησίας.    Denis Waitley
         Αν θέλεις τα παιδιά σου να μεγαλώσουν σωστά, να τους αφιερώνεις το διπλάσιο χρόνο και να τους δίνεις τα μισά λεφτά.      Abigail Van Buren
         Πραγματικά πλούσιος είναι εκείνος που τα παιδιά του τρέχουν στην αγκαλιά του όταν τα χέρια του είναι αδειανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου